İTÜ BMT KAUM'dan Dünya Kadınlar Günü Programı
İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi olarak 5 Mart 2024’te düzenlediğimiz “İlham Veren Kadın Mühendisler” paneli, Üniversitemizin 250.yılını kutladığı 2023 yılında farklı alanlarda başarılı olan kadın akademisyen ve mezunlarını bir araya getirdi.
İTÜ Bilim Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Dünya Kadınlar Günü etkinliği 5 Mart 2024 Salı günü 15.00-16.30 saatleri arasında İTÜ İnşaat Fakültesi, Prof. Dr. Nahit Kumbasar Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
"İlham Veren Kadın Mühendisler” temalı panel, Merkez Müdürü Prof.Dr. Hatice Ayataç'ın karşılama ve açılış konuşması ile başladı. İTÜ BMT-KAUM Müdürü, Prof. Dr. Hatice Ayataç Üniversitemizin 250. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız 2023 yılı etkinliklerine referans verdiği açılış konuşmasında, İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi anabilim dalı doktora öğrencisi Gül Aydın’ın Yüksek Mühendis Mektepli İlk Kadın Mühendisler araştırmasının verileriyle gündemin önemini açıkladı. 1927 yılında ilk defa kız öğrencilerin Mühendis Mektebine alınmasıyla birlikte 1933- 1950 yılları arasında sadece 17 kız öğrencinin mezun olduğu üniversitemizin bugün %46 oranında kadın mühendise sahip olması en önemli gurur olarak paylaşıldı.
Panele geçmeden evvel panelistlerin tanıtımı yapıldı. Oturum moderatörü Doç.Dr. Melis Oguz Çevik, İTÜ’den uluslararası çift doktora sahibi, Mekan ve İnsan program koordinatörü ve sunucusu ve UN Women Türkiye Ulusal Danışmanı; Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, Women in 6G tarafından hazırlanan “6G’deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın” listesinde yer alması; Prof. Dr. Hatice Köse, Bilgisayar ve Bilişim fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, İşaret dili öğreten robot proje sahibi ve yapay zeka- robot uygulaması ile EELISA 2022 Çeşitlilik Ödülü sahibi; Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları: TÜBA Bilimler akademisi seçili üyesi, TÜBA GEBİP Ödülü sahibi ve 2022 yılı Genç Bilim Kadını Ödülü sahibi; Gizem Turan ise İTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu ve İlk kurtarma gemi kadın kaptanı kimlikleri ile panele davet edildiler.
Oturum moderatörü Doç.Dr. Melis Oğuz Çevik, panelistlere sırası ile üç soru yönlendirdi; sizin için en önemli başarınız nedir? Kariyerinizde Kadın olarak zorlandınız mı? Size ilham veren kadın / kadınlar var mı?
Panelistlerimiz için en önemli başarılarını üniversite öncesi bilgi, becerileri ve onları mesleklerine yönlendiren karar alma süreçlerini aktardırlar. Kurumlarında görev aldıkları pozisyonlarında mühendis olarak düşünmenin onları nasıl yönlendirdiğini, problemi görebilmek ve çözüm üretmeye etkilerini vurguladılar.
Panelistlerimizin kariyerlerinde kadın olarak ayrıca onları zorlayan konular ve nasıl stratejilerle çözüm ürettikleri sorusuna yanıtlarında; kariyerlerinin başlangıcında özellikle kadın bir mühendis olmanın güçlüklerini aktardılar. Panelistlerin samimiyetle verdikleri yanıtlarda kadın ve erkek ayrışmasının olmaması, “insan” olarak davranılması, meslekte kadın-erkek ayrımının pozitif olarak dahi yapılmasını uygun bulmadıkları vurgusunu yaptılar. Özellikle anne olmanın bir zorluk olarak görülmesine rağmen onların yaşantısına daha programlı olmak becerisini geliştirdiğini, empati kurdukları ve kendilerinin yetiştirdiği gençleri de başarıya taşıyan bir yaklaşım olarak önerdiler.
Oturumun son sorusunda panelistlere ilham veren ve ilham verdikleri kadın ve kadınlar soruldu. İlham veren isimler ve kimlikler ailedeki kadınlar, anneler olduğu gibi, eğitimlerindeki kadın hocalardı. Hayatta herkes, her şey ilham vericidir. Başarılarıyla öne çıkan kadınların hayatı, çalışma arkadaşları size ilham verir. Hayallerin peşinden giderek ilhamı aramak için yaşın önemi olmadığı gibi kendinize güvenmeyi salık verdiler. Kendilerinin bir ilham olması için ise halen gayret ettiklerini ve özellikle kadınlara yol açtıklarını örneklerle aktardılar.
Oturuma katılan tüm panelistlerin tüm samimiyetleri ile keyifli paylaşımlarına salondan katılımcılardan da katkılarla panel oturumu tamamlandı. Panelistlere, Merkezin Mimoza dergisinin 250.Yıl Hatıra sayısı olarak basılan 8. sayısı ve İTÜ 250. Yıl Anı ormanına kendileri adına bağışlanan Fidan Sertifikaları verilerek teşekkür edilen etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.
Panel katılımcılarına Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyeleri ve bursiyer genç kızlarımız tarafından hazırlanan ve hediye edilen yaka Mimozaları için teşekkür ediyoruz.
Program, İTÜ YouTube kanalından https://www.youtube.com/watch?v=t92XGvfay5A bağlantı adresi ile izlenebilir.