Haberler

28
Eyl 2015
Erken Çocukluk Bakımı Ve Okul Öncesi Eğitime Yapılan Yatırımlar 719 Bin Yeni Iş Yaratabilir.

Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımlarının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yoksulluğa Etkileri: Türkiye Örneği” Araştırma Raporu Tanıtım Toplantısı

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yoksulluğa Etkileri: Türkiye Örneği” adlı araştırma raporunun bulguları 18 Eylül Cuma günü İTÜ Maçka Kampüsünde yapılan tanıtım toplantısında paylaşıldı.

İTÜ Kadın Araştırmaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü işbirliği, ILO Türkiye Ofisi, UNDP Türkiye Ofisi, UNDP Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, ve Aydın Doğan Vakfı desteği ile gerçekleştirilen toplantının açılışına; İTÜ Bilim Mühendis ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İTÜ BMT-KAUM) Müdürü Prof. Dr. Fatma Arslan, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, ILO Türkiye Ofisi Direktör Vekili, Program ve İdari İşler Sorumlusu Özge Berber Ağtaş, UNDP Avrupa ve BDT İstanbul Bölge Ofisi Direktörü Rastislav Vrbensky, UN Women Avrupa ve Orta Asya Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Rapor, sosyal bakım hizmetleri sektörüne yapılan kamu yatırımlarının kadın emek arzına etkisinin ötesinde talep tarafındaki ekonomik gerekçelerini de değerlendiriyor.

Araştırma, Türkiye’nin erken çocukluk bakım ve okul öncesi eğitim kurumlarına kayıt oranlarında OECD ortalamasına ulaşmak için gündüz bakım merkezleri ve anaokullarına yapılacak ek 20,7 milyar TL’lik bir kaynak tahsisinin sağlayacağı yeni istihdam fırsatlarını, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, gelir ve yoksulluk etkilerini değerlendiriyor.

Yapılan tahminlere göre, erken çocukluk bakımı ve okul öncesi eğitime yapılacak bu büyüklükteki bir yatırım, inşaat sektörüne yapılacak eşit oranda bir harcamadan 2,5 kat daha fazla istihdam sağlayabilir. Ayrıca erken çocukluk bakımı ve okul öncesi eğitime yapılacak ek harcamalarla bu sektörde ve dolaylı yollardan diğer sektörlerde yaratılan işlerde kadınların payı %73, inşaat sektöründe ise sadece %6 olarak tahmin ediliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Levy Ekonomi Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bu araştırma çalışması Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Bileşmiş Milletler Kalkınma Programı, (UNDP) Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve Aydın Doğan Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilmiştir.